Na lep sončen dan smo se odpravili na Gorenjsko. Ko prispemo do lepo urejenega parkirišča in želimo kupiti vstopnico, od katere denar je namenjen za vzdrževanje soteske, nas preseneti izjava prodajalke, da vstopnice ne moremo plačati s kartico, ampak jemljejo samo gotovino. Vljudno nam razložijo, da je najbližji bankomat v Gorjah pri trgovini blizu soteske. Odpravimo se proti trgovini v Gorjah, vendar o bankomatu ne duha ne sluha. Dobro, da smo bili tehnično zelo dobro opremljeni in nam je navigacijski sistem pokazal najbližji bankomat, ki se je nahajal malo višje pred drugo trgovino v Gorjah. Končno lahko kupimo vstopnico in se odpravimo v prekrasno sotesko.
 


Že takoj na začetku pri vstopu v sotesko je na kratko opisana zgodovina soteske v več jezikih. Sotesko v neposredni bližini Gorij, približno 4 km severozahodno od Bleda sta februarja leta 1981 odkrila Jakob Žumer, gorjanski župan ter kartograf in fotograf Benedikt Lergetporer. Odkritje je bilo naključno in to v času, ko je bil vodostoj Radovne, ki teče skozi Vintgar, izredno nizek. Na svojo raziskovalno pot sta se podala iz Spodnjih Gorij proti Blejski Dobravi. S trudom sta se prebila skozi sicer neprehodno sotesko. Odkrila sta toliko naravnih lepot, da sta se odločila ustanoviti gradbeni odbor. Sotesko so uredili za oglede, predvsem gostov z Bleda. Javna otvoritev je bila 26.avgusta 1893.
 


Soteska Vintgar, dolga 1,6 km, je zarezana med navpičnimi stenami hribov Homa in Boršta, krasi pa jo Radovna s slapovi, tolmuni in brzicami. Pot vodi preko mostov in t. i. Žumrovih galerij, ter se končuje z mostom nad mogočnim 16 m visokim rečnim slapom Šum. Zaradi naravnih lepot je bil Vintgar uvrščen med pomembnejše turistične zanimivosti Slovenije, in število obiskovalcev se iz leta v leto veča. V eni smeri obiska soteske lahko izkoristite možnost “razgledne pešpoti” preko Homa do sv. Katarine (zgodovinska cerkvica in prelep razgled). Pri vhodu in pri slapu Šum se lahko okrepčate v bifejih.
 


Dostop z avtomobili in avtobusi je možen do parkirišča pred vhodom v sotesko. Na poti po mostovih smo srečali zelo veliko obiskovalcev, tako tujih kot domačih. Po pogovorih z obiskovalci so bili navdušeni nad sotesko, prihajali pa so tako rekoč iz celega sveta. Mostovi so zelo lepo urejeni in vzdrževani, le proti koncu bo potrebno zamenjati mostiček, ki je že kar dotrajan. Nekje na sredi soteske se je možno na klopci tudi odpočiti in se zazreti v prelepo naravo, kjer je tudi zahvalna plošča gospodu Jakobu Žumru stavbinemu voditelju soteske.
 


Na drugi strani soteske smo si privoščili sladoled in se odpravili pod slap Šum, ki je bil zaradi lepega sončnega vremena zelo izsušen a še vedno prelep na pogled.  Ko smo se vračali nazaj po mostovih se nismo mogli nagledati lepot te soteske, ki je res prekrasna. V bližnji gostilni si je moč naročiti postrv in ostale jedi. Obisk soteske priporočamo, vendar ne pozabite gotovine.
 


V kolikor se odpravljate na daljši oziroma večdnevni izlet, si lahko TUKAJ ogledate kje lahko vnovčite vaše turistične bone v Gorenjski regiji.