Odpravili smo se na Mangartsko sedlo. Mangartsko sedlo je najvišje ležeča cestna točka v Sloveniji. Pot nas je vodila preko prelaza Vršič do Loga pod Mangartom in naprej proti mejnemu prehodu Predel, kjer se pol drugi kilometer pred prelazom Predel začne 12 km dolga vijugasta cesta, ki Vas pripelje mimo koče na Mangartskem Sedlu tik pod Mangartsko sedlo (2072 m).
 


Cesto so zgradili italijanski vojaki v času med obema vojnama in je prepredena s predori, ki so izklesani v strme stene brez kančka betona. Pogled na slikovito naravo je prekrasen. Po cesti do vrha smo našteli kar 150 vozil, kar kaže na to kako prečudovit je ta kraj in izredno obiskan. Na vrhu Mangartskega sedla je tako močno pihal veter, da bi nam kmalu odneslo kapo v Italijo (smeh). Vendar se nismo dali kar tako. Bili smo navdušeni nad pogledom na prekrasna Belopeška jezera v sosednji Italiji.

Ko smo se odpravljali nazaj proti domu, so nas nepričakovano prišle pozdravit še ovce, ki so stalni spremjevalec Mangartskega sedla in okolice. Po cesti v dolino smo se še večkrat ustavili in zazrli nazaj v prekrasni Mangart in slikovito naravo. Ustavili smo se tudi pred predori, ki jih je na vijugasti cesti kar nekaj in se v njih malo ohladili. Namreč temperatura v predorih je ravno pravšnja za premagovanje vročine v teh vročih dneh.
 


V dolini smo si privoščili malo ovčjega sira in skute. Bili smo namreč zelo lačni po tako dolgi poti. Ovčji sir in skuta sta bila odlična, tako da ga priporočamo tudi Vam. Ogledali smo si tudi razsežnosti plazu, ki je prizadel vasico Log pod Mangartom. Dela na omenjenem plazu še kar potekajo. Želeli smo si ogledati tudi muzej v Kobaridu, ki opisuje zloglasno soško fronto, vendar nam je žal zmanjkalo časa. Mangartsko sedlo je bilo tako slikovito, da smo si vzeli preveč časa. No pa drugič...
 

 


V kolikor se odpravljate na daljši oziroma večdnevni izlet, si lahko TUKAJ ogledate kje lahko vnovčite vaše turistične bone v Goriški regiji.